Image thumbnail

Naša priča

Hvar Hills je tvrtka osnovana 1991. godine i vlasnik je potencijalno najvećeg vinograda na Mediteranu. Na zemljištu od 242ha vinograd trenutno zauzima 30ha. U proteklih 10 godina melioracijom krša je zasađeno 150.000 trsova vinove loze, od kojih na autohtone sorte Plavac mali otpada 80%, a preostalih 20% na Bogdanušu. Nalazi se na južnoj padini otoka Hvara na lokalitetu Poljica (Zastražišće), gdje zbog izražene inklinacije i kamena iz kojeg loza duboko raste ima trostruku insolaciju: sunce, kamen i more. Sve agrotehničke radnje se obavljaju isključivo ručno – od rezidbe do berbe, te je takodjer zadržan i tradicionalni način uzgoja bez armature, gdje račvasti oblik trsa plavcu osigurava dovoljnu prozračnost i iskorištavanje svjetla.

NAŠA POVIJEST

tradicija vinogradarstva i vinarstva na otoku Hvaru stara je 2400 godina i smatra se jednom od najstarijih lokacija u svijetu na kojima se ona i danas njeguje

1991

osnovana tvrtka Hvar Hills

1992

povećanje kapaciteta i modernija oprema

1994

prvo vrhunsko vino

2002

kupnja vlastite vinarije koja je i danas aktivna

2007

koncesija na 242ha zemljišta od kojih je 30ha vinograda i kao takav je potencijalno najveći vinograd na Mediteranu

2017

otvorena prva vinoteka u Splitu

2018

sustavno radimo na širenju vlastite ponude i povećanju proizvodnih mogućnosti

...

Tradicija proizvodnje groždja i vina na otoku Hvaru datira iz 385. godine prije Krista, kada su Grci s otoka Paros u Egejskom moru doplovili do današnjeg Starog Grada i osnovali koloniju Pharos. Duga i sigurna starogradska uvala te 600ha plodnog polja bili su ključni razlog da se tu nastane i osnuju svoju koloniju. Povijesno gledano tradicija vinogradarstva i vinarstva na otoku Hvaru stara je 2400 godina i smatra se jednom od najstarijih lokacija u svijetu na kojima se ona i danas njeguje.

Tvrtka Hvar Hills osnovana je 1991. godine u Svirču gdje je posjedovala vinariju kapaciteta 35000 litara. Osnova proizvodnje se temeljila na autohtonim bijelim sortama Bogdanuši i Parču, te crnim sortama Darnekuši i Plavcu malom. Osim vlastitih vinograda, Društvo je imalo ugovore i s 10 obitelji s ciljem osiguranja dovoljnih količina koje je tržište zahtijevalo. Zbog nedostatka kapaciteta, Društvo je izmjestilo vinariju gdje je 1992. instalirana modernija oprema i povećan kapacitet na 55000 litara.

Proizvodni asortiman 1991. godine su činila slijedeća vina: Bogdanuša, Parč i Slavogost kao kvalitetna bijela, te Pharion i Darnekuša kao kvalitetna crna vina. 1994. godine Društvo radi prvi veći iskorak te proširuje svoju ponudu prvim vrhunskim vinom Ivan Dolac. 3 godine kasnije započinje proizvodnja specijalnih vina, Aperitivnog i Desertnog Parča. S obzirom na asortiman i tržišne potrebe, Društvo 1997. godine ima 20 kooperantskih ugovora, a 2002. kupuje svoju današnju vinariju u Vrbanju. 2004. godine Društvo uzima u najam 5ha vinograda na lokalitetu Krušvica, a 2007. dobiva u koncesiju 242ha zemljišta na lokalitetu Poljica-Križišće na kojemu se nalazi 30ha vinograda. Na navedenoj lokaciji je 2008. Godine podignuto 20ha sorte Plavac mali i 5ha sorte Bogdanuša. Sve je podignuto na podlozi Paulsen 1103 koji je poznat kao dobra podloga za vinograde jakih uzgojnih oblika te dobro podnosi zaslanjena tla. Ova bujna podloga ranije kreće i odlična je za sredozemnu suhu klimu i zbog toga je pravi odabir za ovu vrstu vinograda. 2017. godine Hvar Hills otvara svoju prvu vinoteku u Splitu, a naša vina se mogu naći u restoranima diljem Dalmacije i u Zagrebu.

TLO

Suho i škrto tlo s kamenom površinom dubine 20 centimetara, gdje je korijen biljke položen na 80 centimetara od površine te je samim time zaštićen od pretjerane izloženosti suncu.

KLIMA

Najsunčaniji hrvatski otok s godišnjim prosjekom od 2726 sunčanih sati i temperaturom od 16,5C. Pogodan položaj vinograda na vrhu brežuljka izložen vjetrovima.

GROŽĐE

Visoke sladivosti s prinosom izmedju 0,5 i 0,75kg po trsu, listovima zaštićeno od direktnog udara sunca čime štiti svoju potpunu kakvoću.

VINOTEKA

Prva vinoteka otvorena u Splitu u ulici Kralja Zvonimira 65A. Uz asortiman naših vina, nudimo i vina 7 drugih vinara iz Dalmacije.